Kategorier
Nyhet

Bro Parks bana klarar inte vintergaloppen

Det var ett väldigt tråkigt besked som lämnades av de sakkunniga experterna Lars Roepstorff och Christer Lindholm vid SGS styrelsemöte och medlemsmöte på Bro Park på tisdagen.

Bro Parks bana håller inte för vintergalopp 2021/2022.

Omläggning och underhållning för miljonbelopp krävs, för att det överhuvudtaget ska vara möjligt att genomföra tävlingar.

Lars Roepstorff, professor vid SLU, har tittat på Bro Parks underlag tillsammans med fd banmästaren Christer Lindholm. Som har mångårig erfarenhet banskötsel, i första hand av travbanor.

Lars Roepstorff uttryckte på styrelsemötet ett sammanfattande uttalande om deras slutsatser:

-Det kommer att bli jättesvårt att hålla banan i sådant skick, mellan december och mars, att det inte riskerar hästarnas säkerhet.

Roepstorff samarbetar med Dr Mick Peterson i USA, som har tittat på sandprov från Bro Park.

Peterson, som själv är professor och erkänd specialist på racetrack surfaces konstaterade att han ”I stort sett inte sett så dåligt material på en dirttrack”.

Finansieringen det största problemet

Lars Roepstorff konstaterade att det förvisso finns andra banor i världen med låg grundkvalité på sanden, precis som Bro Park, inga jämförelser i övrigt.

 -Men på Santa Anita till exempel så byter de ut 100 ton sand i veckan.

Rent teoretiskt så skulle det tidsmässigt bara ta ett par veckor, att lägga om en bana som Bros.

-Men det förutsätter tillgång till gott om resurser i form av maskiner, personal och annat. Dessutom att allt är på plats när arbetet börjar, konstaterade Christer Lindholm.

Det största problemet som skulle uppkomma är finansieringen. Helena Gärtner, som deltog på styrelsemötet via telefon, har varit med om liknande situationer tidigare. Hon gjorde en uppskattning att ”mellan tummen och pekfingret” skulle det handla om cirka tre miljoner kronor, för omläggning och skötsel av banan under vintermånaderna.

Beslut om vintergalopp den 30 september

Men enligt Lindholm och Roepstorff finns inget alternativ om lopp ska ridas under vintermånaderna:

-Viktigast är att lagret stötdämpar både vertikalt och horisontellt. Hoven måste ha ett fast underlag att stå på, fastslog Roepstorff.

På medlemsmötet efter styrelsemötet där Lindholm och Roepstorff deltog utryckte flera tränare stor besvikelse, över hur en bana som lades om 2018 redan kunde vara i så dåligt skick. Bland dessa var Caroline Malmborg, Annika Sjökvist, Patrick Wahl och Nadja Bellander.

Inga förslag eller möjligheter kring eventuell finansiering av vintergaloppen framkom.

Fullmäktige röstar om vintergaloppen 2021/2022 den 30 september.

Det framkom även vid undersökningen, att sanden på Bro Park är helt utsliten. Skulle det komma några dagar med mycket regn, så kommer Bro Park tvingas att ställa in tävlingarna.

Det finns alltså mycket allvarliga problem med banan som behöver lösas, även utanför ramen för vintergaloppen.