Kategorier
Nyhet

Tävlingsarrangören SGS

För första gången har Stockholms Galoppsällskap intagit rollen som arrangör av galopptävlingar. Det var lördagen den 12 december, då åtta löpningar med sammanlagt 70 startande hästar, genomfördes. Till det kom ett kvallopp med sex deltagare.

Dagen är en kompensation för inställda löpningar, inte minst på Nationaldagen. SGS har lämnat ett bidrag på drygt 500 000 kronor.

Och vilka tränare drog mest nytta av denna tävlingsdag? Detta är de fem stall som tog hem mest prispengarna:

  1. Catharina Vång: 80 595 kr
  2. Patrick Wahl: 79 045 kr
  3. Tobias Hellgren: 58 100 kr
  4. Annika Sjökvist: 30 875 kr
  5. Peter Jardby: 29 550 kr

Tobias Hellgren och Peter Jardby visar att det lönar sig att resa till Bro Park även på vintern (även om man som Tobias får ge sig i väg halv fyra på morgonen).

Oddsen pekar inte på att de yttre förhållandena spelat någon större roll – mer än vanligt på vintern. Banan beskrivs som god. Visserligen bjöd vinnarspelet på en 18- och en 17-oddsare, men samtidigt segrade fyra hästar till respektive 2,12, 3,26, 2,60 och 1,60.

Galopptips V4- och V5-förslag sprack. Det gjorde också Ulf Zeiders förslag i programmet men han A-rankade sex av vinnarna och tre av dem hade han som förstahäst.

Vi kan glädja oss att sex av vinnarna var svenskuppfödda och ytterligare en var född i Frankrike av svensk uppfödare.

Som Svensk Galopps hemsida påpekat bland alla tävlingsreferaten vann en trio hästar, Isidor Almqvist, Flying Barrel och Swinging Of Venice sin tredje raka seger, alla i handicapper. Inte alldeles vanligt och imponerande.

Man kan notera att alla tre reds av kvinnliga ryttare: Tina Långström, Cornelia Hartsmar och Ulrika Holmqust.

Naturligtvis skedde arrangemanget i samarbete med Svensk Galopp, som bland annat bistått med funktionärer.

– Vi är jättenöjda med dagen, säger Eva McLaren, ordförande i SGS. Alla i styrelsen, främst Roger Asp, har slitit hårt med förberedelserna – trots att de alla jobbar ideellt.

– Över huvud taget är galoppstämningen här i Stockholmstrakten mycket positiv. Det finns en gemensam målbild.

– Vi är mycket glada för uppslutningen från tränare och ägare. Det verkade som de uppskattade den lilla minnesmedalj vi delade ut.

– Vi ser nu fram mot att 2021 års galoppsäsong startar redan på nyårsdagen. Men framför allt hoppas vi att vi får stopp på coronaviruset, så att vi kan få släppa in publik igen.

Björn Eklund

Hästarna med nio raka segrar – tillsammans:

Isidor Almqvist (e Helsinki) – Tina Långström (Foto Elina Björklund/Svensk Galopp
Flying Barrel (e  Zaahid) – Cornelia Hartsmar. Foto Elina Björklund/Svensk Galopp
Swinging Of Venice (e Merchant Of Venice – Ulrika Holmquist (Foto Elina Björklund/Svensk Galopp)